Oddziały




Sezonowy koszyk pełen zdrowia PDF Drukuj Email

Trudno nie doceniać roli, jaką warzywa i owoce odgrywają w naszej codziennej diecie. Są jednym z głównych źródeł witamin i składników mineralnych biorących udział w procesach przemiany materii, a ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Zawierają witaminę C oraz beta - karoten przekształcany w witaminę A, która odpowiada za rozwój organizmu oraz stan skóry, błon śluzowych i narządu wzroku.

 

Witamina C ma duże znaczenie w utrzymaniu odporności organizmu, zmniejsza stres oksydacyjny, bierze udział w wytwarzaniu kolagenu. Warzywa i owoce dostarczają również innych witamin, takich jak: kwas foliowy, niacyna, witamina K oraz wiele makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, siarka) i mikroelementów (żelazo, miedź, cynk, mangan, kobalt i inne). Przeważające pierwiastki zasadowe mają działanie alkalizujące w organizmie. Kwas foliowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego, a jego niedobory w czasie ciąży mogą prowadzić do poważnych powikłań. Witamina K odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krzepnięcia krwi.

Regularne spożywanie warzyw zawierających likopen (pomidory) wpływa na zmniejszenie ryzyka raka prostaty. Inne karotenoidy (luteina i zeaksantyna) zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, która prowadzi do utraty wzroku. Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi również takie związki jak flawonoidy, antocyjany, garbniki i szereg innych. Ta grupa związków działa jak przeciwutleniacze i wzmacnia działanie witamin. Mają również działanie przeciwzapalnie, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe.

W warzywach i owocach witaminy i składniki mineralne o działaniu antyoksydacyjnym występują łącznie oraz współdziałają w wyłapywaniu wolnych rodników. Odgrywają istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Osoby, które regularnie spożywają warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, ponieważ duża ilość potasu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek, zwłaszcza mięśnia sercowego. Błonnik zawarty w warzywach i owocach obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. Redukuje zaparcia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.

 

 

 

Warzywa i owoce zawierają duże ilości wody, dzięki czemu mają niską wartość energetyczną. Regularne ich spożycie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jednak osoby odchudzające się powinny zjadać większe porcje warzyw niż owoców z powodu występującej w owocach glukozy, fruktozy i sacharozy.

Wielu z Państwa nie trzeba przypominać o dobroczynnym wpływie owoców i warzyw na zdrowie człowieka. A pozostałych namawiamy do wzbogacenie swojego menu owocowo - warzywnym smakiem. Zdrowe, o tej porze roku łatwo i praktycznie wszędzie dostępne, niech zagoszczą na naszych stołach w letnich sałatkach i surówkach. Smacznego!

 

J.K