Oddziały




...A może by tak (bezpiecznie) na grzyby! PDF Drukuj Email

Kończące się lato aż do późnej jesieni to wymarzona pora na spacery po lesie, połączone ze zbiorami kurek, borowików czy koźlaków. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych (jedynie potas), ale cenione są ze względu na walory smakowe. Wzbogacają smak wielu dań, aromat zup i tradycyjnych, świątecznych potraw. Jednak przed grzybobraniem powinniśmy posiadać minimum wiedzy na temat tego co i jak zbieramy, żeby nie narażać siebie i swoich bliskich na nieprzyjemne konsekwencje.

Osoby, które wybierają się po raz pierwszy powinny zaopatrzyć się w atlas grzybowy. A o tym, że z grzybami nie ma żartów świadczą występujące co roku przypadki poważnych zatruć. Apelujemy o rozwagę i wyobraźnię podczas grzybobrania oraz z Głównym Inspektoratem Sanitarnym radzimy, jak postępować by zdrowo i bezpiecznie móc delektować się darami naszych lasów.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np.
Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;

Objawy zatrucia są rożne i zależą od rodzaju oraz ilości spożytych grzybów, także nieświeżych i surowych. W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Leczeniem powinny być objęte także osoby które spożywały potrawę z tych samych grzybów, nawet jeśli nie zgłaszają dolegliwości.

źródło: www.gis.gov.pl