Chrońmy dietą nasz układ krwionośny Drukuj

Miażdżyca tętnic polega na tym, że zmniejsza się drożność naczyń krwionośnych dostarczających narządom krew zawierającą tlen i składniki odżywcze. W ścianach tętnic odkładają się złogi o charakterze tkanki tłuszczowej i łącznej, co powoduje twardnienie tętnic i prowadzi do uszkodzenia narządów wrażliwych na niedobór tlenu.

Ważną rolę odgrywają tu: zwiększony poziom cholesterolu i związków tłuszczowych. Źródłem tłuszczu we krwi są nie tylko tłuszcze pochodzenia zwierzęcego ale też węglowodany, a przede wszystkim cukry. W celu utrzymania odpowiedniego cholesterolu we krwi należy ograniczyć potrawy z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością cholesterolu to znaczy tłuszcze zwierzęce. Zamiast tłustego mięsa spożywać mięso chude i ryby, pić mleko chude, zrezygnować ze śmietany, ograniczyć spożycie jaj do 2 sztuk tygodniowo lub całkowicie wyłączyć żółtka jaj (1480 mg/ 100g produktu), ograniczyć spożycie podrobów (2 razy w miesiącu), masło zastąpić tłuszczem roślinnym, przyrządzać potrawy na oleju roślinnym. Wykluczyć należy słoninę, kiełbasy, gęsi, kaczki, móżdżek, wątrobę, wyłączyć cukier. Codziennie należy spożywać dużo warzyw. Nie wolno się przejadać. Żywienie jest bardzo ważne i ma duży wpływ na starzenie się naczyń krwionośnych.

Główne zasady diety niskocholesterolowej:

  • ograniczenie tłuszczów

  • zmniejszenie spożycia cukru

  • zmniejszenie wartości energetycznej pożywienia

Tłuszcze roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe mają skutek odwrotny – obniżają poziom cholesterolu. Wybieramy oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany zwłaszcza do surówek i sałatek. Spożywamy dużo warzyw, które dzięki zawartości witaminy C zmniejszają zawartość cholesterolu zmieniając go w kwasy tłuszczowe. W diecie p/miażdżycowej kładzie się ważny nacisk na potrawy z niską zawartością cholesterolu. Używaj masła roślinnego i olejów roślinnych. Jest bogata w błonnik, pektyny, celulozę i witaminę C. Sól stosujemy oszczędnie, słodzimy środkami zastępczymi, alkohol wyłączamy całkowicie. Jedna porcja mięsa zawiera 80 -100 mg cholesterolu, nie zawierają go warzywa, surówki warzywne, ziemniaki, chleb, owoce, herbata zwykła i owocowa, oleje roślinne i masło roślinne.

 

Opracowała: Anna Jackiewicz – Koordynator ds. dietetyki