Niesłyszący kucharze z wizytą w szpitalu Drukuj

Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy dla Niesłyszących i Słabosłyszących z siedzibą w Lublińcu zaprosił naszą placówkę do nawiązania współpracy polegającej na przeprowadzeniu wzajemnych szkoleń. Tak powstał projekt pierwszego szkolenia „Planowanie żywienia i zasady dietetyki dla rożnych grup ludności”, które odbyło się w dniu 26 lutego w szpitalu.

 

Uczniowie Szkół Ponadgimnazjalnych uczący się na kierunku kucharz, mogli dowiedzieć się jak ważną rolę odgrywa prawidłowe żywienie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem odżywiania osób chorych. Nauka żywienia jest bardzo ważnym i istotnym elementem nie tylko dotyczącym osób zdrowych w różnym wieku ale również osób chorych, u których prawidłowo dobrana dieta wspomaga leczenie. Zalecenia żywieniowe dla osób chorych opierają się na ocenie stanu odżywienia pacjenta, określeniu pożądanych celów oraz zmianie dotychczasowych nawyków żywieniowych. Dzięki optymalnie dobranej diecie u pacjenta następuje poprawa parametrów metabolicznych oraz poprawa ogólnego stanu zdrowia

 

 

Podczas wykładów młodzież zapoznała się teoretycznie z tą trudną tematyką, a podczas zwiedzania kuchni szpitalnej mogła wizualnie zapoznać się z organizacją pracy i funkcjonowaniem żywienia zbiorowego. Pracownicy Działu Żywienia poruszali następujące zagadnienia: piramida żywieniowa i zasady zdrowego żywienia, żywienie różnych grup wiekowych, zastosowanie diet w leczeniu szpitalnym, zasady produkcji i dystrybucji posiłków. Poruszone zostały również aspekty zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków.

 

 

Celem szkolenia było przekazanie wiedzy na temat prawidłowego żywienia, zastosowania diet w leczeniu szpitalnym, sposobów przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków oraz wpływu żywienia na zdrowie. Zapoznanie się z zasadami teoretycznej i praktycznej realizacji żywienia zbiorowego w szpitalu, powinno pomóc w przygotowaniu przyszłych kucharzy do prawidłowego prowadzenia żywienia zbiorowego. Doświadczenia przekazane przez wykładowców w zakresie planowania żywienia i zasad dietetyki na pewno zostaną wykorzystane przez zaproszonych gości na zajęciach szkolnych, a później w pracy zawodowej.

 

 

Uczestnikom szkolenia, życzymy samych sukcesów!