Kolejny krok w stronę niesłyszących Drukuj

Dnia 12 marca na terenie szpitala odbyło się kolejne szkolenie z cyklu: „Planowanie żywienia i zasady dietetyki dla rożnych grup ludności” dla młodzieży niepełnosprawnej słuchowo Szkoły Ponadgimnazjalnej dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Lublińcu, kształcącej się na kierunku kucharz.

 

W odpowiedzi na sygnalizowane potrzeby osób uczestniczących w spotkaniu, szczególnie dużo czasu poświęcono zagadnieniom związanym z prowadzeniem żywienia zbiorowego z uwzględnieniem diet dla osób chorych.

Szkolenie prowadziły dietetyczki, które we współpracy z Kierownikiem kuchni i tłumaczami języka migowego, przekazały informacje na temat prawidłowego żywienia, zastosowania diet w leczeniu szpitalnym, sposobów przygotowywania posiłków oraz wpływu żywienia na zdrowie.

Zwiedzenie kuchni szpitalnej, pozwoliło młodym kucharzom ujrzeć swoją przyszłość w podobnych miejscach pracy. Uczniowie poznali również życzliwe reakcje pracowników Działu Żywienia, podczas rozmów na temat możliwości pracy z osobami z wadą słuchu. Celem szkolenia, tak jak poprzednim razem, było zapoznanie z zasadami dietetyki oraz teoretycznej i praktycznej realizacji żywienia zbiorowego w szpitalu. Wszystkie poruszane zagadnienia zostały opisane wcześniej na naszej stronie internetowej w artykule pt. „Niesłyszący kucharze z wizytą w szpitalu”.

Uczestnikom szkolenia, życzymy samych sukcesów!